neděle 21. srpna 2016

O vodě nejen na zahrádce a v domácnosti

                                                           

Pro některé kultury jsou prameny, řeky a jezera posvátným místem. Při východu a západu slunce, ale i během dne zde pronáší své modlitby, zpěvy a poděkování. Jak moc jsme se odklonili od Přírody, když vodu bereme jako samozřejmost, která se dá koupit ?
Nejlepší je voda pramenitá. Po ránu je dobré vypít sklenici čisté vlažné vody, aby se tělo pročistilo. Škodí nám nedostatek vody i přebytek, proto si musíme hlídat pitný režim během dne a nejvíc vypít dopoledne. Čistá voda léčí. Má jiný program než ochucené vody, čaj a kafe, ty nemůžeme počítat. Vodu si mícháme teplejší, aby jí tělo nemuselo zahřívat a naopak nepijeme nic úplně horké, aby to zas nemuselo chladit.
Okolo pramene čisté vody se usadili lidé i u nás na kopci už hodně dávno. Při cestování po oblastech, kde byla pitná voda vzácností, jsme si uvědomili její důležitost a jak velkou potřebu a spotřebu vody člověk má. Mohli jsme si to vyzkoušet hned jak jsme se nastěhovali. Museli jsme vyčistit pramen a obnovit ruční pumpu. Voda je ve studni asi 50 m od domu, každý den jsme museli donést 4 kýble na mytí nádobí, vaření a pití. Každá vana znamenala donést 16 kýblů vody ze studně. Když jsme zaseli semínka a začalo být opravdu horko, tak i přes veškerou naši snahu jsme nebyli schopni nanosit dostatečné množství vody, aby jsme zavlažili všechny oseté plochy a keře, které jsme vysázeli. Začali jsme přemýšlet, jak naší spotřebu vody v hospodářství i domácnosti stáhnout na minimum, jak zadržet vodu v krajině a uchovat v nádržích. Na sběr dešťové vody jsme umístily pod dům do stáje dvě 1000 litrové nádrže a zbytek svedli do jezírka. Chvíli jsme používali vodu z nádrží, ale ta nebyla ideální na koupání a vodu do kuchyně jsme i nadále nosili. Rozhodli jsme se proto, že do domu přivedeme vodu ze studně a vodu z nádrží necháme na zalévání zahrádky. Diky elektřině ze slunce nám teď teče voda z kohoutku a čerpáme vodu na zahrádku. Ale i nyní více mulčujeme  a netrháme tolik plevel, než abychom pravidelně zalévali.
Pod studánkou jsme měli rybníček a v tom se každoročně zkazila voda a v létě se už nedala používat ani na zalévání. První impuls k předělání rybníku na jílové koupací jezírko přišel s knížkou od Seppa Holzera. Na svém pozemku si vytvořil neuvěřitelnou soustavu rybníků, jezírek, potůčků a mokřin. Už při pobytu ve Skotsku jsme slyšeli výraz (natural swimming pool - přírodní bazén), kde se ale převážně používá fólie. Při dělání výkopů na přívod pitné vody ze studně do domu jsme zjistili, že máme dost podzemní vody a podloží jílové. Tak jsme se rozhodli rybník opravit a přizpůsobit ho tak, aby se už nadále nekazil a sloužil jako zásobárna vody na zavlažování a koupání. Opravili jsme hráze, přidali přepad a mělké břehy pro vodní rostliny jako čistící zóny. Tohle léto si díky tomu opravdu užíváme - kdykoli nám bylo už moc vedro, tak jsme se šli schladit. Rozšířili se i naše vědomosti a zkušenosti ohledně otužování a můžeme pomalu začít prodlužovat koupací sezónu :-) Úbytek vody nějaký je, ale pramen a voda ze střechy vždy vodu doplní. Co jsme četli, tak usazení a utemování dna trvá u jílových jezírek až 3 roky.  I nadále ho upravujeme, osazujeme čistící zóny, mulčujeme hráz a okolí. Je tam už teď úžasná energie a my jsme šťastný  ikdyž prší - Příroda i my vodu potřebujeme. Děkujeme za ní a necháváme se inspirovat. Rozdávejme pozitivní energii, té negativní je všude dost :-).
Příště něco o bydlení a topení.

Žádné komentáře:

Okomentovat